Lekkere high tea recepten!
Afgelopen weekend had ik heel veel zin in een high tea en gelukkig mijn vriend ook. Dit kun je buitenshuis doen maar is ook heel leuk en gezellig om zelf te maken en gezien ik toch heel erg van bakken hou kon ik mij heerlijk uitleven. Ik maakte veel verschillende lekkernijen en het leek mij leuk om een aantal van deze recepten met jullie te delen…
De recepten die ik hieronder heb staan zijn bedoelt voor twee personen, we hadden uiteindelijk wel behoorlijk wat over maar in de avond en de volgende dag hebben we hier ook nog lekker van gesmuld. Mocht je met een grotere groep mensen zijn, een high tea is namelijk ook heel leuk om met een groep vriendinnen te doen, dan moet je de hoeveelheden uiteraard aanpassen.
Ook is het nog wel even handig om te vertellen dat deze recepten echt niet moeilijk te maken zijn, het kost alleen wel wat tijd. Ik heb de high tea in mijn eentje bereid en ik stond toch wel ruim twee uurtjes in de keuken, maar dan heb je uiteindelijk ook wel hele lekkere dingetjes op tafel staan…
Basis recept cupcakes
Ik wou twee verschillende cupcakes maken, eentje met een chocolademousse topping en de andere met appel, krent & kaneel. Omdat ik het mijzelf niet te lastig wou maken besloot ik om gewoon één basis beslag te maken voor de cupcakes en deze te verdelen over twee kommen.
Wat heb je nodig? (ongeveer 10 cupcakes)
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram basterdsuiker
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel vanille essence of een zakje vanille suiker (Dr Oetker)
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 10 cupcakevormpjes
Warm je oven voor op 200 graden. Vervolgens klop je eerst de boter met de suiker tot een luchtig geheel. Daarna voeg je één voor één de eieren toe en klop dit net zo lang totdat het een glad beslag wordt. Vervolgens voeg je het bakmeel, de vanille en melk toe en dit spatel je luchtig door het beslag. Ik deed de helft van het beslag in de cupcakevormpjes en dit kon alvast voor 20 minuten in de oven.
Cupcakes met appel, krent & kaneel
Aan de andere helft van het beslag voegde ik appel, krent & kaneel toe. Ik gebruikte hier een halve appel (gesneden in kleine blokjes), een handje krenten en een snufje kaneel voor. Ook deze cupcakes deed ik voor 20 minuten in de oven.
Cupcakes met chocolademousse topping
De chocolademousse is heel makkelijk te maken en echt ontzettend lekker!
Je hebt nodig:
- 50 gram melkchocolade
- 50 gram pure chocolade
- 125 ml slagroom
Smelt de chocolade in een pannetje en voeg vervolgens 25 ml slagroom toe, roer dit goed door. Klopt daarna de 100 ml slagroom stijf. Als de gesmolten chocolade met room is afgekoeld kun je dit door de opgeklopte slagroom roeren. Het beste is om de mousse nog een aantal uren in de koelkast te doen zodat het goed op kan stijven. Uiteindelijk kun je de cupcakes versieren met de mousse, handig is om hiervoor een spuitzak te gebruiken (helaas had ik die niet in huis).
Scones met room & aardbeien
Ik vind scones echt super lekker en het was voor mij de eerste keer dat ik ze zelf ging maken, gelukkig is het niet zo moeilijk!
Wat heb je nodig? (ongeveer 6 stuks)
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram bakpoeder
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel suiker
- 25 gram boter
- 1 kleine ei
- 40 ml melk
Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Zeef het bakmeel, de bakpoeder en het zout boven een kom. Voeg de vanillesuiker en suiker toe. Vervolgens voeg je het boter toe. Klop in een aparte kom de ei los en voeg de melk toe. De helft hiervan moet je bewaren de andere helft schenk je bij het deegbeslag. Kneed vervolgens het deeg tot een samenhangende bal.
Daarna kun je het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 1.5 cm dik, doe dit op een bebloemde snijplank/aanrecht. Steek vervolgens 6 rondjes uit het deeg (doe dit bijv. met een glas). Leg ze op een bakplaat en smeer ze nog eventjes in met de ei-melkmengsel. Daarna kunnen ze in de oven voor ongeveer 10 minuten en laat ze vervolgens afkoelen. Ondertussen kun je alvast de room opkloppen en dit doe je zonder suiker. Serveer vervolgens de scones met opgeklopte slagroom en verse aardbeien, jum!
Hartige kaas/ui muffins
Een high tea zonder hartige hapjes kan uiteraard niet en ik maakte o.a. hartige kaas/ui muffins, deze waren echt heerlijk!
Wat heb je nodig? (voor ongeveer 4 stuks)
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 ml melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 1 ui
- 70 gram geraspte kaas
- Italiaanse kruiden
- zout & peper
- 4 cupcakevormpjes
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij de ui in kleine stukjes en bak dit enkele minuten in een pan totdat de stukjes glazig zijn. Vervolgens meng je het meel en bakpoeder in een kom. Voeg daarbij de melk, de ei, geraspte kaas, ui, zout & peper en Italiaanse kruiden toe. Meng alles goed door elkaar en vervolgens verdeel je het muffinbeslag over de vier cupcakevormpjes. De muffins mogen voor 20 minuten de oven in, daarna lekker genieten!
Sandwich gerookte kip met gegrilde paprika
Sandwiches mogen al helemaal niet ontbreken en ik maakte een heerlijke met o.a. gerookte kip en gegrilde paprika…
Hiervoor heb je nodig? (4 mini sandwiches)
- vier plakjes brood na keuze
- halve gerookte kipfilet
- twee stukjes gegrilde paprika (uit een potje)
- 1 eetlepel mayonaise
- paar blaadjes sla
- evt. wat zout & peper
Snij de gerookte kipfilet en gegrilde paprika in dunne plakjes. Vervolgens snij je de korstjes van het brood zodat het mooie vierkantjes worden. Smeer één kant in met wat mayonaise, vervolgens beleg je het broodje eerst met wat kip, daarna een blaadje sla en ten slotte stukjes gegrilde paprika. De andere helft van het broodje kan erop, en met een cocktailprikker hou je de boel bij elkaar! Ik had niet zo heel geschikt brood voor het maken van sandwiches maar eigenlijk vond ik ze wel heel mooi geworden, lekker robuust. Nog belangrijker, ze waren erg lekker!
Na het zien van al deze foto’s heb je vast en zeker trek gekregen, sorry! Ik heb in ieder geval heel erg genoten van al dat lekkers. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze recepten te lezen. Heb jij wel eens een high tea gedaan en wat vond je ervan?