Heerlijke chocolade kastanje brownie voor de feestdagen
De feestdagen komen eraan, en dit is een tijd van gezelligheid, familie, vrienden en natuurlijk ook heerlijk eten. Het is een periode waar ik ieder jaar weer enorm naar uitkijk. Ik vind het fijn om tijdens de feestdagen extra lang in de keuken te staan. We pakken altijd flink uit met het kerstontbijt of de brunch, en natuurlijk mag een heerlijk diner in de avond niet ontbreken. Maar wat ook niet mag ontbreken, is een lekker baksel bij de koffie of thee.
De afgelopen tijd dook ik de keuken in, stiekem ook geïnspireerd door Heel Holland Bakt, en ging voor het eerst aan de slag met kastanjepuree. Dit combineerde ik met pure chocolade, en zo ontstond een heerlijke chocolabrownie met kastanje. Deze taart combineert de rijke, romige smaak van pure chocolade met de subtiele, aardse tonen van kastanjes, waardoor hij perfect is voor de feestdagen.
Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, deze taart is relatief eenvoudig te maken en heeft niet veel bijzondere ingrediënten. Het is een echte lekkernij dat zowel warm als koud gegeten kan worden. Laat ik snel uitleggen hoe ik deze taart heb gemaakt.
Ingrediënten:
Voor de taart:
- 200 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 150 g ongezouten boter
- 250 g kastanjepuree (te koop o.a. bij Superfood store)
- 150 g bruine suiker
- 120 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 grote eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- snuf zout
Voor de ganache topping:
- 100 g pure chocolade
- 100 ml slagroom
Bereidingswijze:
- Begin met het verwarmen van de oven op 180°C. Vet een ronde of vierkante vorm (bijvoorbeeld met een bakspray) in en bekleed evt. de bodem met bakpapier.
- Breek de pure chocolade in stukken en snijd de boter in blokjes. Smelt beide samen au bain-marie of in een pannetje (op laag vuur), tot je een glad mengsel hebt.
- Voeg de gesmolten chocolade en boter toe aan de kastanjepuree en meng goed.
- Voeg vervolgens de suiker toe aan het chocolade-kastanje mengsel en meng goed door. Voeg daarna één voor één de eieren toe, samen met het vanille-extract en het zout. Zorg ervoor dat je goed mengt na elk ei.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en spatel voorzichtig door het beslag totdat alles goed gemengd is. Giet het beslag in de voorbereide taartvorm.
- Bak de de brownie in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten. De bovenkant moet stevig aanvoelen maar de binnenkant mag nog ‘fudgy’ zijn.
- Laat de brownie volledig afkoelen voordat je deze bestrijkt met de chocolade ganache.
- Om de ganache te maken verwarm je eerst de slagroom in een pannetje. Doe vervolgens de blokjes pure chocolade hierdoor heen en roer vervolgens tot je een gladde ganache krijgt.
- Giet de ganache over de afgekoelde brownie en laat het een beetje opstijven. Je kunt de brownie leuk decoreren, bijvoorbeeld met nootjes, poedersuiker of met glanzende suikerparels.
Eet smakelijk!