Deel 1: Geschiedenis van kleding & mode!
Toen ik bezig was met de ‘Miss Selfridge’ lookbook van afgelopen maandag moest ik ineens denken aan de geschiedenis van kleding & mode. Want wat weten we daar eigenlijk van? Ik schrijf dan wel altijd over kleding en de trends van nu, maar hoe zag het er vroeger uit? Negen jaar geleden maakte ik een werkstuk ‘Van vijgenblad tot spijkerbroek’ over kleding & mode van vroeger. Toen had ik blijkbaar al veel interesse in mode en stiekem weet ik dus ook best veel over kleding en de geschiedenis ervan. Wil jij ook meer weten te komen (het wordt geen saaie geschiedenis les), lees dan snel verder voor deel 1…
Laten we maar helemaal beginnen bij het begin. We weten waarschijnlijk allemaal het verhaal van Adam & Eva, zij droegen geen kleding. Het enige wat ze wel droegen was een vijgenblad. Als je kijkt waarom mensen vroeger kleding droegen dan is dat voornamelijk om zich te beschermen tegen de kou. Vroeger waren mensen veel meer behaard en konden ze zichzelf enigszins warm houden maar we kregen we steeds minder haar. Daardoor begonnen mensen met het dragen van dierenhuiden. Dit is eigenlijk het echte begin van kleding. Puur dus voor de kou en later ook omdat het gewoon als netter werd beschouwd. Dit is echt het prille begin en ik maak nu even een sprong van ‘zoveel’ voor Christus naar de 20ste eeuw, en om precies te zijn de jaren 20…
Ik begin met de jaren 20 omdat ik denk dat het voor jullie het leukst is om te weten. Natuurlijk was de kleding daarvoor ook erg mooi, denk aan o.a. mooie hoepel jurken en de pruikentijd, maar vanaf de jaren 20 is het denk ik het meest relevant. Ook omdat je tegenwoordig heel veel trends ziet van vroeger en wat nu weer helemaal terug komt. Ik vertel jullie over de geschiedenis van de Europese mode…
Voor de jaren 20 was het als vrouw zijnde not done om je benen te laten zien. Door de Eerste Wereldoorlog waren vrouwen minder afhankelijk en zelfstandiger geworden en dat zag je ook helemaal terug in de kleding. Ineens gingen vrouwen kortere kleding dragen waarbij de benen ook gewoon te zien waren. Ook kozen ze voor makkelijk zittende kleding waar ze zich makkelijk in konden bewegen. De lijnen van de kleding werden ook heel anders. Voorheen was het juist mooi om als vrouw je rondingen te laten zien maar in de jaren 20 kozen veel vrouwen juist voor rechte lijnen waardoor de bouw van het lichaam een stuk mannelijker oogden. Coco Chanel had vanaf 1921 ook haar eerste succes, namelijk een heel minimalistisch zwart avondjurkje. Minimalistisch is ook echt het goede woord voor de mode uit de jaren 20.
(badmode uit de jaren 20)
In de jaren 30 werd de mode juist weer heel anders. De rechte lijnen werden vervangen door juist meer vloeiende lijnen en de vrouwelijkheid werd door de kleding benadrukt. Ook mocht de taille weer gezien worden en dat betekende getailleerde kleding. De nadruk lag voornamelijk op de taille maar ook op de schouders en er werd dus veel gebruik gemaakt van schoudervullingen, zo ontstond er een driehoek. De jurken en rokken kwamen tot en met halverwege de kuiten. Ook werd er in de jaren 30 veel parels gedragen. Door de opkomende filmindustrie kreeg je ook heuse stijliconen, twee hele bekende zijn Marlène Dietrich en Greta Garbo.
De jaren 40 en 50. We weten natuurlijk allemaal dat er in de jaren 40 de Tweede Wereldoorlog aan de gang was, dus je kunt je ook voorstellen dat vrouwen op dat moment totaal niet bezig waren met mode. Ze waren vaak arm en het was erg koud dus modieus liepen ze er niet bij. Pas na de oorlog kwam het allemaal weer op gang. In 1947 kwam er een omslag want toen kwam Cristian Dior met zijn kleding, hij kwam met hele vrouwelijke en luxe kleding. Hij bedacht de ‘New Look’. Eigenlijk was dit meer kleding voor vrouwen die niet hoefden te werken. De nadruk werd weer gelegd op de vrouwelijk vormen en je zag veel mantelpakjes en rokken tot aan of over de knieën. Ook ontstaan in de jaren 40 is de ‘cocktail’ jurk. De mode in de jaren 50 was vooral heel elegant en luxe.
(Christian Dior aan het werk)
Wat ook hip geworden is in de jaren 50 is de spijkerbroek, maar wel pas echt aan het einde van de jaren 50. Dit kwam door de Amerikaanse soldaten die tijdens de tweede wereldoorlog in Europa waren gekomen en zij droegen de jeans. In 1959 werden er een hoop spijkerbroeken geëxporteerd naar Europa en zowel mannen als vrouwen gingen deze broeken dragen.
In deel 2 ga ik jullie meer vertellen over de mode uit de jaren 60 tot en met nu (alleen als jullie het leuk vinden natuurlijk). Ik hoop in ieder geval dat jullie het leuk vonden om dit te lezen en mocht je nog iets toe te voegen hebben dan lees ik dat graag bij de comments!
Bronnen: Fashion-era.com/ Wikipedia/ http://modetrends100jaar.websitemaker.nl/http://fashion-week.gala.fr/http://nl.elle.be/Blog/REDACTIEBLOG-een-lesje-modegeschiedenis