Welke zorgverzekering heb je nodig als student?

Welke zorgverzekering heb je nodig als student?

Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering of zelfs je eerste zorgverzekering? Als student wil je natuurlijk niet te veel betalen aan zorgpremie. Daarom lees je in dit blogbericht wat je kunt doen om toch goed verzekerd te zijn, zonder dat je er maandelijks te veel geld aan kwijt bent.

Welke zorgverzekering heb je nodig als student?

Als je een student bent, ben je vaak nog jong en heb je meestal niet veel zorg nodig. Toch is het wel verplicht om in ieder geval een basisverzekering te hebben. Als je dan een keer naar de huisarts moet of als je een keer medicijnen nodig hebt, ben je dan niet direct een fortuin kwijt. Maar als je wel denkt dat je meer zorg nodig hebt? Denk bijvoorbeeld aan als het niet zo goed gaat met je gebit, of als je regelmatig blessures hebt waarvoor je naar de fysio moet, dan kun je beter ook een aanvullende verzekering nemen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat er een speciale studenten zorgverzekering is. Deze verzekeringen bieden vaak kortingen aan jongeren.

Studentenkorting

Als je niet te veel wilt betalen voor je zorgverzekering is het natuurlijk een goed idee om gebruik te maken van de kortingen die mogelijk zijn. Bijvoorbeeld om te kiezen voor een speciale studenten zorgverzekering. Zo heb je vaak een goedkope zorgverzekering, die je toch de belangrijkste dekking biedt. Dat scheelt vaak al snel een paar tientjes in de maand.
Zo kun je eenvoudig besparen zonder dat je zorg daaronder lijdt. Houd er wel rekening mee dat de studentenkorting niet overal even groot is. Het loont om verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Wanneer sluit je de zorgverzekering af?

Ben je nog geen achtten jaar oud? Dan hoef je nog geen zorgverzekering af te sluiten. Je hoeft namelijk pas je eigen zorgverzekering te regelen als je 18 jaar bent geworden. Zorg er dan voor dat je uiterlijk een maand nadat je 18 jaar bent geworden je zorgverzekering hebt afgesloten. Doe vooraf ook even goed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden, want elke zorgverzekering is anders en heeft weer andere voordelen en voorwaarden.
Als je al een verzekering hebt, kun je die altijd eind van het jaar aanpassen. Vanaf half november kun je dan weer overstappen naar een nieuwe verzekering. Daarnaast is het ook een goed idee om elk jaar weer even te kijken of je zorgverzekering nog wel bij je past. Zo niet, zorg dan dat je op tijd overstapt. Dat kan uiterlijk tot 31 december. Zo heb je elk jaar weer een goedkope zorgverzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Welke zorgverzekering je ook gaat kiezen, je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Daarom is het vooral belangrijk om goed te kijken naar wat verschillende zorgaanbieders je kunnen bieden en wat je daarvoor moet betalen. Maak daarbij een goede afweging tussen de premie en wat je ervoor terugkrijgt. Vergeet niet om ook zorgtoeslag aan te vragen als je daar recht op hebt. Dat scheelt je weer bij het betalen van je zorgpremie.